Ροδοχώρι με λίγα λόγια

Το Ροδοχώρι είναι ένα χωριό της επαρχίας Νάουσας του νομού Ημαθίας και βρίσκεται στους πρόποδες του όρους «Βέρμιο». Μέχρι την εφαρμογή του συστήματος «Καποδίστριας» αποτελούσε κοινότητα μαζί με, τους κατεστραμμένους από τους Γερμανούς, οικισμούς Μεταμόρφωση και Άγιο Παύλο, χωριά που σήμερα δεν έχουν μόνιμους κατοίκους, αλλά αναπτύσσονται ταχύτατα σαν θερινά αλλά και χειμερινά θέρετρα.

Ως κοινότητα έφτανε περί τους 1000 μόνιμους κατοίκους. Σήμερα έχει περί τους 500 και γύρω στους 600 ψηφοφόρους. Η μετανάστευση, κυρίως η εσωτερική έχει και εδώ τις συνέπειές της.
Από την εφαρμογή του συστήματος «Καποδίστριας» αποτελεί δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Νάουσας. Εκκλησιαστικά όμως υπάγεται στην Μητρόπολη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας. Απέχει δε 18 χλμ. από την έδρα της Μητρόπολης (Έδεσσα).

Η πρώτη ονομασία του χωριού ήταν «Μέγα Ρεύμα», κατά τη τοπική διάλεκτο «Γκουλεμα Ρεκα» («μέγα ρέμα» στην καθομιλουμένη). Το 1956 το «Μέγα Ρεύμα» μετονομάστηκε σε Ροδοχώρι που είναι και η επίσημη ονομασία του χωριού. Η τότε κοινοτική αρχή ζήτησε την μετονομασία του χωριού σε «Ροδόπολη». Ήταν το όνομα της μητρόπολης στην οποία υπαγόταν η περιοχή εκείνη της Τραπεζούντας. Το υπουργείο δεν έκανε δεκτό το αίτημα και ονόμασε το χωριό Ροδοχώρι.

Η σημερινή ονομασία, ίσως όχι εύηχη, εκφράζει την φυσική ομορφιά του τοπίου κατά την εποχή της άνοιξης όταν όλη η περιοχή είναι ανθοσκέπαστη.
Η πρώτη ονομασία (Μέγα Ρεύμα) που οφείλεται σε ένα πραγματικά μεγάλο ρέμα που ξεκινάει από τα Δ – ΝΔ το χωριού και καταλήγει ΝΑ. Το ρέμα διαρρέεται από ένα ποτάμι που σχηματίζεται από τα νερά των διαφόρων πηγών και που το χειμώνα και την άνοιξη, λόγω των βροχών και έμμεσα των χιονοπτώσεων φουσκώνει τόσο ώστε να πλημμυρίζει τις χαμηλότερες περιοχές.

Το χωριό και η περιοχή έχει μια απίστευτη φυσική ομορφιά. Η μορφολογία του εδάφους έχει τέτοια ποικιλία ώστε σε καμιά περίπτωση δεν δίνεται η αίσθηση της μονοτονίας. Είναι μια πραγματική απόλαυση και συνάμα ψυχική και σωματική ανάπαυση ακόμα και για τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Η πολλή πλούσια βλάστηση και οι πολλές φυσικές πηγές με τα κρύα και καθαρά νερά συμπληρώνουν συνοπτικά την ομορφιά του τοπιού.

Για να έχετε άμεση πρόσβαση σε όλα τα νέα του συλλόγου κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook

Δείτε όλα τα βίντεο του συλλόγου από το κανάλι μας στο YouTube

Copyright ©2009-2015 Πολιτιστικός σύλλογος Ροδοχωρίου "ΟΙ ΚΟΜΝΗΝΟΙ" With the technical support of Savsidir

Back to TOP